Antep fıstığı faydası içeriği zengin olduğundan dolayı çok fazladır. İçerisinde en başta protein, yağ ve vitamin bakımından zengindir. Diğer kabuklu kuruyemişlere göre içerdiği yağ düşüktür ve faydalıdır. Bu yağ miktarı da enerji içerdiğinden ötürü sporcular tarafından çokça tüketilir ve onların beslenmesinde Antep fıstığı sıklıkla önerilir. Lif içeriği yüksek düzeyde olduğu için sindirim sistemine iyi gelmektedir. Ayrıca vücut içerisinde kolayca sindirilir. Antep fıstığındaki vitaminler çok değerlidir. A, B1, B6 ve A vitaminlerini içerir. Özellikle B6 vitamini bakımından zengin olan Antep fıstığı, tüketen için kan şekerini düzenleyici ve kan hücrelerinin yenilenmesinde büyük fayda sağlar. 

İçerdiği E vitamini cilt sağlığını koruma görevi görür. Bundan daha fazla yararlanmak için Antep fıstığı yağı kozmetik sektöründe çokça talep görmektedir. Orta Doğu ve Orta Asya yetişen ve sakız ağacı familyasına mensup Antep fıstığı bir meyvedir. Sert ve kabuklu bir meyve olduğundan dolayı kuruyemiş olarak tüketilir. Yetiştiği yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Kuruyemiş olmasının yanında çikolata, tatlı ve dondurmalarda da kullanılır. Bu yüzden tatlıcılık sektörünün en önemli tüketim malzemesidir. Sıcak iklimlerinde yetişir. Türkiye’de başta Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır ve Siirt’te yetiştirilir. Bu yörelerde Tekin ve Siirt olarak adlandırılan kaliteli Antep fıstığı türleri yetiştirilir.


Antep fıstığı kuruyemiş türleri içerisinde en çok antioksidan içerir. Bununla beraber demir, potasyum, lutein, fitosterol ve beta-karoten bakımından değerlidir. Bunlar vücut direncini sağlarken kalp sağlığına fayda sağlar. Düzenli tüketildiğinde diyabet riskini sıfırlar. Kabuğundan ayıklanmış yeşil fıstığın faydaları çok geniştir. Doğru ve yeterli miktarda tüketilen Antep fıstığı vücuda çok fayda gösterir. Kandaki kötü kolesterol seviyesini kontrol altına aldığı için kalp sağlığını korur. 


Lutein içerdiğinden ötürü gözler içerisindeki sıvı ve kan akışına yardımcı olur. Sinir sistemindeki damarlara fayda sağladığından ötürü beynin hafıza bölümüne iyi gelir. Tansiyonu düzenler. Dolaşım sistemindeki damarların sağlığına olumlu etki eder. Dolaşım sistemine etki gösterdiğinden dolaylı olarak solunum sistemine de fayda sağlar. Akciğerlerde oluşacak iltihaplanmaların düşmanıdır. 


Bağışıklık sistemine etki ettiğinden olası kanser riskine karşı vücudun korunmasına yardım sağlar. Antep fıstığı ayrıca saçların ve saç sağlığının korur. İçerisindeki biyotin saç dökülmesini engeller. Yıpranmış ve kırılmış saçları onarır. Cilde aroma terapi etkisi yapar. Son yıllarda kullanımı popülerleşen bıttım sabunun içerisinde Antep fıstığının ham hali olan yabani fıstık bulunur. Saç problemi olanlar bu sabunu kullanır. Egzama, mantar, varis ve sedef gibi çeşitli deri hastalıklarına karşı kullanılır.


Antep Fıstığının Zararları Var mıdır?


Antep fıstığını düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Eğer çok fazla tüketilirse özellikle genç yaştaki insanlar üzerinde alerjik reaksiyon yaratabilir. Bunun temel sebebi de protein bakımından zengin olan Antep fıstığı, yüksek tüketim yüzünden proteinlerin bağışıklık sistemine karşı savaş açmasından kaynaklanır. Tabii bu durum her insanda görülmez. İçerdiği yağ miktarı bakımından fazla tüketime bağlı olarak vücudun çeşitli yerlerinde yağlanmaya sebep olur. Kolesterolü yükseltir ve ciltte yağlanmanın önünü açar. Çok tüketimine bağlı olarak vücutta kilo artışına sebep olur. Antep fıstık çeşitleri sağlıklı yapısıyla dikkat çeker.


Antep Fıstığının Yan Etkileri Nelerdir?


Antep fıstığının yan etkileri çok ve kontrolsüz tüketime bağlı olarak ortaya çıkar. Kilo artışı, cilt yağlanması ve sivilce artışı ortaya çıkar. Yağ ve protein bakımından zengin olduğu için aşırı tüketimin sonucunda alerjik durumların ortaya çıkmasına sebep olur.